Calendar

Z-FILES #28: WATERWERKEN

Buitenplaats Brienenoord, Rotterdam, Sep 2020

Z-FILES #28: WATERWERKEN

BKOR en SIR nodigen u van harte uit voor Waterwerken, de 28e editie van Z-Files – Kunst en de Stad – op donderdag 3 september 2020. De première van Maud van den Beuken’s video One to One (Mississippi River) en het kunstproject Waterwerken van Buitenplaats Brienenoord – wat in oktober van start gaat – gaven de aanleiding voor dit complete programma over water en de omgang hiermee.

Locatie | Buitenplaats Brienenoord, Rotterdam

Datum | 3 september om 17.00

Moderator | Rineke Kraaij

Aansluitende maaltijd (optioneel) | € 12,50 pp

Waterwerken

De Maas is een waar natuurfenomeen dat Rotterdam verbindt en verdeelt. Op het Brienenoordeiland wordt nu een getijdenpark aangelegd om te laten zien wat de rivier doet tussen onze kades in. Buitenplaats Brienenoord ontwikkelde samen met Maurice Meewisse kunstproject Waterwerken. Dit project begint in oktober en duurt anderhalf jaar waarbinnen verschillende kunstenaars in drie maanden een alternatief beeld bieden op onze omgang met water.

Eén van hen is Maud van den Beuken. In deze Z-Files kijken wij onder andere naar de première van haar video die toont hoe zij vorig jaar met Wim Balvert van het Rotterdamse bedrijf van Oord de Mississippi conserveerde en deze de Noordelijke Atlantische Oceaan liet oversteken. Waar We, the people of water (2019) in de toekomst misschien wel harmonieuzer wonen dan nu in de stad. En tot slot gaan de initiatiefnemers van Waterwerken kort in gesprek met Laurence Peels (projectleider Getijdenpark) waarna Maurice Meewisse afsluit met een performance.

Programma

16.30 | Inloop

17.00 | We, the people of water van Jeanne van Heeswijk, Charl Landvreugd en Lukáš Likavčan

17.05 | Wim Balvert in gesprek met Maud van den Beuken onder leiding van moderator Rineke Kraaij

17.20 | Première One to One (Mississippi River) (2020) video van Maud van den Beuken

17.40 | Rowan en Aswin van As met de Mosselpiano

17.50 | In gesprek met Laurence Peels (Gemeente Rotterdam, water) en Sander Zweerts de Jong (Buitenplaats Brienenoord)

18.00 | Performance door Maurice Meewisse en tekst door Sander Zweerts de Jong

Aanmelden

In verband met de nodige maatregelen is reserveren verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar dit adres, met daarin uw gegevens (naam en telefoonnummer) vermeld en of u deel wil nemen aan de aansluitende maaltijd. De maaltijd kan ter plaatse via pin afgerekend worden.

Ervaart u corona gerelateerde klachten, meld u dan z.s.m. af door een mail te sturen naar hetzelfde adres.

Z-Files, Kunst en de stad

De CBK Rotterdam-programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.